Döner (İstanbul)

Türkiye’nin dört köşesinde bulunabileceklerden birisi de döner.

Yaprak döner, Ankara döneri, sebzeli Bodrum döneri vardı. Cağ kebabı diye dönere benzeyen ama aslında döner olmayan bir yemeğimiz vardı. Almanya’da bol malzemesi ve soslu döner Türkiye’dekilerden farklıydı. Derken Bayramoğlu çıktı.

Bayramoğlu ile ilk tanışmamı hatırlıyorum. 2000’lerin ortası olsa gerek. O zamanlar Arkitera olarak THBB’ye (Türkiye Hazır Beton Birliği) hizmet veriyorduk ve bu nedenle de sık sık ofislerinin bulunduğu Kavacık’a toplantılara gidiyorduk. Bir toplantıda size döner söyleyelim dediler ve Bayramoğlu dönerini dürüm olarak tattım. Ardından yıllar boyu müptelası olduk.

Bayramoğlu’nda masaya oturunca domates, salatalık ve biberden oluşan bir salata ile mini biber turşusu gelir. Ardından kısa sürede patates kızartması servisi yapılır. Sonunda da sipariş ettiğiniz döner altında ve üstünde özel yapılmış bir lavaşla gelir. Son olarak masaya ayrı bir tabakta ilave lavaş gelir. Basit ama tam bir seremoni…

Bu seremoninin hiç sakıncası yok tam tersine nefis bir sunum. Ancak zamanla bu seremoni İstanbul’un döner kültürü oldu. Öyle olmakla kalmadı: Bu  döner kültürünün şu an İstanbul’da tüketilen dönerin çok büyük bir kısmını oluşturduğunu iddia edebilirim.

Elbette bir gastronomi tarihçisi değilim, popüler tarihin bu yanını takip edip yazanlar var mı onu da bilmiyorum ama benim okumam bu yönde. İşte bu hakimiyet sonrası Twitter’da sorduğum iyi döner nerede yenir sorusunun yanıtı da, İstanbul’daki dönerciler de çoğunlukla ve doğal olarak Bayramoğlu çizgisinde.

Bayramoğlu ile eş zamanlarda ortaya çıkan Dönerci Ali Usta bir ara FETÖ soruşturmaları nedeniyle darbe aldı ama sonradan eski formu ile devam ediyor. Bu tür döner yapanları listelemeye çalışalım:

  • Bayramoğlu
  • Dönerci Ali Usta
  • Dönerci Celal Usta
  • İntiba
  • Farika
  • Saafi Döner
  • Şafak Döner

Bu tarz dönerin en temel özelliği büyük lokanta komplekslerine ihtiyaç duyuyor olması. Öyle ki Bayramoğlu Döner’de aynı anda 5-6 dönerden kesilerek servis yapıldığını hatırlıyorum. Onlarca, belki yüzlerce masa ve sandalye bu döner fabrikalarının donatıları. Dolayısıyla bu tür döner merkezlerde, kalabalık yerlerde, esnafın arasında olmaktan çok (Tatar Salim Kadıköy gibi istisnalar var) biraz daha kentin çeperlerinde, büyük mekanlarda yer buluyor.

Dönerin en önemli özelliği müşteri sirkülasyonu olsa gerek. Köfteden, lahmacundan ve pek çok başka yemekten farklı olarak dönerde sirkülasyon hızlı olmalı. İşte bu nedenle merkezlerde bu tür yer bulamıyor; bu tür döner yapıp çeperde olan da eğer yeterince iyi değilse döneri önünüze beklemiş gelebiliyor.

İstanbul’un döner kültürünü adeta yeniden oluşturan Bayramoğlu türü döneri buraya kadar aktardıktan sonra artık kolaylaştırıcı olmak için döner türlerini sınıflandırmayı deneyebiliriz.

  • Bayramoğlu tarzı
  • Karadeniz & Kastamonu tarzı
  • Ekmek arası
  • Ağar abiler

Bu sınıflandırmayı yaparken tavuk döner, şavarma ve cağ kebabını dikkate almadım.

  • Bayramoğlu tarzı dönerin en iyisi Tatar salim.
  • Karadeniz ve Kastamonu tarzının en iyisi Sürmene.
  • Ekmek arası dönerin en iyisi Karadeniz.
  • Ağar abilerin de en iyisi Günaydın Kalamış.

Sınıflandırma yapmadan bir sıralama yapacak olsam ise döner listem şöyle oluşuyor:

  1. Sürmene, Küçükçekmece
  2. Karadeniz, Beşiktaş
  3. Kardeşler, Kemerburgaz
  4. Tatar Salim, Ataşehir
  5. Bayramoğlu, Kavacık
  6. Abdülkadir, Bakırköy

Nuruosmaniye Şahin Usta ve Çiftehavuzlar Flamingo’nun abartılmış olduğunu düşünüyorum.

Bu İstanbul listesiydi. Türkiye’nin en iyi döneri nerededir sorusuna ayrıca yanıt vereceğim. İstanbullu dönerciler birkaç sıra aşağıya düşecekler. Ama Ankaralılar boşuna heyecanlanmasın oraya -en azından benim için- Ankara döneri gelmeyecek, bu kesin.

Not: Bu yazı hazırlanırken şuralarda; kimisinde bir kimisinde onlarca kez, kimisinde 15 gün önce kimisinde yıllar önce tadılan dönerler dikkate alındı:

  • Sürmene, Küçükçekmece (Karadeniz)
  • Karadeniz, Beşiktaş (Ekmek arası)
  • Kardeşler, Kemerburgaz (Karadeniz)
  • Tatar Salim, Ataşehir (Bayramoğlu)
  • Bayramoğlu, Kavacık (Bayramoğlu)
  • Beyti, Florya (Ağar abi)
  • Günaydın, Kalamış (Ağar abi)
  • Saafi, İkitelli (Bayramoğlu)
  • Enbey, Beylikdüzü (Bayramoğlu)
  • Farika, Tepeüstü, Başakşehir (Bayramoğlu)
  • İntiba, 8 noktada (Bayramoğlu)
  • Metet, Göztepe, Kuzguncuk (Bayramoğlu)
  • Hacı Osman’ın Yeri, Beyazıt (Ekmek arası)
  • Burç Döner, Kurtuluş (Ekmek arası)
  • Engin, Şişhane (Ekmek arası)
  • Flamingo, Çiftehavuzlar (Ekmek arası)
  • Kılavuz, Karaköy (Ekmek arası)
  • Korkmaz, Moda (Ekmek arası)
  • Morgül Büfe, Bakırköy (Ekmek arası)
  • Sedef, Sultanahmet (Ekmek arası)
  • Şahin Usta, Nuruosmaniye (Ekmek arası)
  • Abdülkadir, Bakırköy (Kastamonu)
  • Sadık Usta, Haseki (Ekmek arası)

“Döner (İstanbul)” üzerine 28 yorum

    • Türkiyede döner turuna çıkarsanız eğer, en son durak olarak Sivas/Mis Kebabi seçmenizi öneririm. Çünkü önceki bütün durakların boş olduğunu göreceksiniz:)

      Yanıtla
      • Armağan Bey,
        Eski Mis Kebap şahane idi. Yenisinde bir kaç kez yedim. Yeni Mis açılmadan Has’ta da yedim. Ne yazık ki hiçbir zaman eskisini tutmadı.

  1. Atladığım bir dönerciyi eklemek istiyorum, ilk 5 içine almam ama hem yıllardır orada olduğu için hem de belli bir karakteri olduğu için adını anmak gerekiyor: Nişantaşı Çağrı Büfe.

    Yanıtla
  2. Tuzla Uzunyayla diye bir mekan var. Bahse konu yerlerin hemen hemen hepsinde yedim ve şuna kanaat getirdim Uzunyayladan daha iyisi yok. Tavsiye ederim.

    Yanıtla
    • Denedim. Ben o lokantayı saman alevi gibi görüyorum. 1-2 sene sonra görelim bakalım olduğu yerde olacak mı.

      Yanıtla
  3. Ömer bey, kınalı adada seyyar bi dönerci vardı. O dönerci duruyorsa onu denemenizi öneririm. Süt danası asıyor. Zaten etin körpeliğindende farklı olduğu anlaşılıyor

    Yanıtla
  4. Ömer bey merhaba,
    Dün Brandium AVM’de Sivas Döner de yedim. Gerçekten başarılıydı. Özellikle pidesi farklıydı. Et tadını seviyorsanız köftesini de deneyebilirsiniz.

    Yanıtla
    • Herhangi bir AVM’de iyi döner olabileceği ile ilgili hiçbir olumlu düşüncem yok ne yazık ki.

      Yanıtla
      • AVM içinde değil, dışarıda yeri, bildiğin lokanta. Ben uzun süre burada döner yedim, bana göre de çok iyi Sivas usulü yapıyorlardı, yalnız son gittiğimde makina ile kesmeye başlamışlar döneri, çok sevemedim, sanki sahibi de değişmiş, son gidişim oldu.
        (Sivas’ta bir ara Mis Döner vardı, Istanbul’da yememiştim öyle güzel döner, sonra bilmediğim sebeple kapandı, Has Döner devam ediyor )

  5. Merhaba, Sultanbeyli oto sanayi içinde Gül Lokantası var oranın döneri Karadeniz döneri olarak enfes güzel, Sürmene dönerle kapışır, denemenizi tavsiye ederim.

    Yanıtla
  6. Gaziosmanpaşa Merkezde Köroğlu lokantası var yıllardır çok severek yeriz. Yılbaşında yeni yerine taşındı, 2. nesil işletmeye devam ediyor. Yeni yerine gitmek nasip olmadı henüz ama döneri çok güzeldir. Diğer yemekleri de denemelisiniz.

    Yanıtla
    • Ever, burasını bir kaç arkadaşım önerdi. Aklımda listemde.
      Yeni yeri eskisine yakın mı bari? Google Haritalar’da yok da.

      Yanıtla
      • Evet çok yakın, G.O.Paşa Belediyesi’nin alt tarafında, İETT otobüs duraklarının karşısındaki parkta.

  7. Bağlarbaşı, Miroğlu sokakta bulunan İmren Lokantası’nın dönerini öneririm. Karadeniz tarzı et döner. İyi de bir esnaf lokantası.

    Yanıtla
  8. Enbey i en son ne zaman denemiştiniz . Bundan 10-12 sene önceye kadar dükkan küçükken çok iyiydi ancak şuanda sıradan denilebilir

    Yanıtla
  9. Kartal manzara adaların karşısında Çamlık et lokantası döneri öneririm. Ozerhisar ayran bile var. Ayrıca intiba, donerci ali usta, donerci celal usta gibi zincirler arasında ali usta daha öne çıkıyor.

    Yanıtla
  10. Benim döner listem sanırım
    Sürmene (cennet)
    Beyti (Florya)
    Karadeniz döner (Beşiktaş)
    Köroğlu (hırkaışerif)

    Ama bunların yanında galata’da engin usta, fındıkzade’de fiori var. Her zaman keyifle döner yenilebilir.

    Yanıtla

Yorum yapın