Büyükada Çarşı Camisi Yarışması

Büyükada’da yapılması planlanan ve müştemilatı ile birlikte toplam alanı 1.000 m2 olan cami için bir 11 Mart Pazartesi günü bir yarışma açıldığını bugün Arkitera’ya gelen banner’ları sayesinde öğrendik.
Büyükada’da, kentin tam da merkezinde, hem de deniz kıyısında, ana ibadet mekânı 300m2 (Arkitera 270m2), yarışma… Daha ne olsun.

Dahası var aslında, şartnamesi bu boyuttaki bir yarışmaya göre özenilerek hazırlanmış. Maket isteniyor ama çevreyi biz yaptık, siz binanızın yapın getirin, biz makete yerleştirerek bakacağız deniyor. Ki bu pek çok jürinin hayalidir ve kolay kolay gerçekleşmez. İşin verilme şeklinde işi 1. Ödül sahibine yaptırma kararlılığı açıkça ifade edilmiş.

Bu yarışmanın hiç mi hatası yok? Bence ciddi bir temel eksik var: Şartnamenin herhangi bir yönetmeliğe bağlı olmadan hazırlanması. Basit gibi görülebilir ama değil: Bir üst yönetmeliğe bağlı olan bir şartname, yarışma sürecinde ya da daha sonra çıkabilecek olası sorunların idare, tasarımcı ve kamu yararı üçgeninde doğru çözülmesi için ana unsur olacaktır. Bir yönetmeliğe bağlı olunmadığında ise her şey serbest. Neler olur kimse bilemez…

Son söz olarak yarışmanın açılmasına katkı sağlayan tüm kişi ve kurumları, başta Dernek olmak üzere tebrik ederim. Umarım binanın ortaya çıkmasını da kısa sürede görürüz.
Bu vesile ile son dönemde açılan cami yarışmalarını hatırlayalım:

“Büyükada Çarşı Camisi Yarışması” üzerine bir yorum

Yorum yapın