Kruvasan (İstanbul)

Hilal şeklinden gelen adı nedeniyle bizimle de ilişkilendirilen bir yiyecek. Kısa sürede yayıldı ve yeme içme kültürümüzün bir parçası halini alıverdi. Herhalde 10 sene öncesinde bugünküne göre yok denebilecek kadar az yaygın bir yiyecekti.

İstanbul’da çokça kruvasancı var. Açılıp kapananlar var, açılmış ve halen hizmete devam edenler var. Bugünün dünyasının moda olarak hızla yayılan yiyeceklerinden birisi ama hızla çökenlerden birisi olmadı. Eskiden beri üretiliyor olması ve batıda yaygın olması kruvasanı biraz daha dirençli kıldı belki de.

İstanbul’da bolca kruvasan denedim. Kimilerini sadece bu yazı için tattım. Bir kısmını da günlük hayatın bir parçası olarak zaten yiyorum.

Şu iyi bu iyi demeden önce notu düşmeliyim. İstanbul – İzmir otoyolunda araba kullanıyorsam, her zamanki saatimde -ki bu 06:00- yola çıktıysam otoyolda, Orhangazi’deki Kahve Dünyası’nda fırından yeni çıkmış kruvasan güzel bir kahve ile benim için Türkiye’nin en iyisi 😊.

Kahve Dünyası demişken daha küçük de olsa zincir denebilecek Beyaz Fırın da çok övülüyor bu konuda. Beyaz Fırın’ı çok severim, mahallemizin pastanesi ne de olsa ama kruvasanda öyle bir harikalığı olduğunu hiç düşünemedim. Yorum geldi, gittim, tattım. Görüşüm değişmedi.

Evet kruvasanda en iyiye gelebiliriz.

  1. Croissantcı
  2. Brekkie
  3. Flan Bakery
  4. Cro & Cups
  5. Kruvasan
  6. Ethique Plant Based

Croissantcı ilginç bir mekan. Pazartesi, Salı, Çarşamba kapalı olmasının yanında yaz sonuna doğru haftalarca kapalı kaldı (programlı değildi bence). Pazartesi, Salı, Çarşamba kapalı olmak bir kural bunu eleştirmek anlamsız ama diğeri olacak iş değildi. Yine de diğer kruvasanların yanında yağ oranını tutturabildiği için bence listenin başında rahatça yer alabilir.

Brekki ve Cro & Cups ve Kruvasan iyiler. Ethique ise vegan olmasına rağmen belli bir lezzete erişebildiği için onurlandırılmayı hak ediyor bence.

Alttaki yerlere de gittim, tattım, hiçbirisi için kötü diyemem ama çoğu, belki hepsi çok yağlı (listedikiler de dahil). İdeal yağ oranını tutturarak yapmak kolay değil herhalde.

  • Nicel Bakes
  • Maggies
  • Origami
  • Sour & Sweet
  • Mill Bakery
  • Bröd
  • Felix
  • 400 derece

Bir de not: Anadolu yakasının taksisi olduğum için listelerde ister istemez bir ağırlık kayması yaşanıyor olabilir.

“Kruvasan (İstanbul)” üzerine 5 yorum

  1. Tarihi Safranbolu Fırını’nı da deneyebilirsiniz Ömer Bey. Bir kaç şubesi var ama ben genelde Merdivenköy tarafındaki Gözcübaba Şubesi’nden alıyorum. Artizan ya da fransız baget ekmekleri de güzel oluyor.

    Yanıtla

Yorum yapın