Karaman Binbir Kilise ve Silifke Aya Tekla Yüzey Araştırması

Binbirkilise (Karaman ilinin Madenşehir ve Değle köyleri) ile Ayatekla (İçel ili Silifke ilçe merkezi) ören yerlerinde 1996 yılında başladığımız “yüzeyaraştırması” beş yıllık bir çalışma programı öngörmektedir. Araştırma İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi, Restorasyon, Şehir Planlama ve diğer ilgili anabilim dallarının katılımlarıyla yürütülecektir. 1996 yılı çalışmaları yaklaşık dört hafta sürmüş ve İTÜ Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı’ndan Y.Mimar Dr. Turgut Saner, öğrencilerimiz Mustafa Kahraman ve Ömer Yılmaz katılmıştır. Karaman Müzesi uzmanlarından Arkeolog Cengiz Topal değerli katkılarıyla ekibimizin bilimsel kapasitesini arttırmıştır.

Yukarıdaki metin Metin Ahunbay’ın XV. ARAŞTIRMA SONUÇLARI TOPLANTISI için hazırladığı makaleden alınma.

Birisi deniz seviyesinde, nemli ve de Mersin’deki Silifke’de; diğeri deniz seviyesinden 1.600m yükselikteki Karadağ’ın (En yüksek noktası 2270m) köylerindeki iki yüzey araştırması Metin Bey’in tanımını yaptığı. Birisinin etrafı modern yerleşmelerle çevrili ötekisinde kaldığınız köyde elektrik bile yok. İşte bu koşullarda İç Anadolu coğrafyasına olan ilgi ve yakınlığım belki daha o günlerden başladı…

Karadağ’da bir kraterin içindeki Roma havuzu ve sunak, dağ çiçeklerinden beslenen arıların balı ve de Üçküyu’da bir kiliseyi ölçerken bir anda aşağıdan yukarıya doğru hızlıca yayılan pireler o günlerden hafızamda kalan anılardan.